top of page
  • AnaArı

ARICILIĞA BAŞLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Güncelleme tarihi: 25 Mar 2022

Arıcılığa yeni başlıyorsanız, kendi deneyimlerimizden derlediğimiz bazı ipuçlarını aşağıda sizlerle paylaşmak istedik:




1. Pek çok kaynakta önce 2 kovanla başlayın denir. Bunun ne kadar doğru olduğunu kendi deneyimlerimizle de teyit ettik. Bilgi kaynaklarının çokluğuna rağmen, arıcılığı öğrenirken gerçek hayatta deneyim kazanmak çok büyük öneme sahip. Arıcılığın hemen öğrenilemediğini, arılarla belirli bir sürenin geçmesi gerektiğini gördük. Önce 2-3 kovanla başlayıp yapılacak hataları yapmak ve bu hatalardan öğrenmek, bu sürede çeşitli bilgi kaynaklarından "teknik" arıcılık bilgisini pekiştirmek, artırmak ve uygulamak en akılcı yaklaşım bizce.


2. Çok üst düzeyde bilgiye sahip hocalardan da öğrenseniz, bizce bilgiyi her zaman kendi süzgecinizden geçirmek ve sonucunda kendi kararlarınızı vermek en doğrusu. Nihayetinde sizin arı ırkınız, floranız, ikliminiz, çevrenizdeki arıcı nüfusu, gezginci arıcılar, vs. tamamen size özgü olacaktır. Başka birinin size vereceği tavsiye kendi arı ırkına ve kendi koşullarına göre olacaktır. Aynı arılıkta dahi kovandan kovana farklılıklar olurken, saydığımız bu çok sayıda değişken, aldığımız bilgiyi kendi gözlemlerimizle birleştirerek kullanmayı zorunlu hale getirir. Başkalarından bilgi ve tavsiye almaya her zaman açık olmalı, ancak nihayetinde kendi gözlemlerinizi ve testlerinizi yapmalı, kendi sonuçlarınızı çıkarmalı, kendi kararlarınızı vermelisiniz. Ve arıcılıkta kendinizi geliştirirken, en nihayetinde sadece kendinize güvenerek ilerlemelisiniz.


3. Bilgi aldığınız kişilerin kimler olduğu çok önemli. Bilgi aldığınız veya bilgi için takip ettiğiniz kişilerin kendi arıcılık işletmelerinde tutarlı bir biçimde başarılı olduklarından ve iyi niyetli olduklarından emin olun. Biz kendi adımıza malzeme satışı yapan hocalardan uzak duruyoruz.

Teknik arıcılık yapmak istiyorsanız, bu işi daha bilimsel bir temelde yapan kişilerin kaynaklarını takip edin. Yanlış kaynaklardan ve şahıslardan bilgi almanız arılarınızı kaybetmenizle sonuçlanabilir. Bu işi eski yöntemlerle arıcılık yapan kişilerden öğrenmeniz ise, sizin de eski yöntemlerle arıcılık yapan bir arıcı olmanıza yol açabilir. Herhangi bir çıkar gütmeden samimi bir şekilde gerek Youtube videolarıyla gerek sosyal medya üzerinden bilgi paylaşan çok değerli hocalar var, bu kişilerden bilgi almanın en iyisi olduğunu düşünüyoruz. Tabii kitaplar, yazılı kaynaklar ve web siteleri de var.


4. Varroa mücadelesi için bir takvim izleyin. Varroa mücadelesinde başarısızlık, arıcılıkta başarısızlıkla eş anlamlıdır. Varroa, verdiği hasar sonucunda arılarınızın nösema gibi diğer hastalıklara çok daha kolay yakalanmasına neden olur. Bu nedenle başarılı varroa mücadelesi, etkin hastalık mücadelesi anlamına da gelmektedir.


5. Ticari gelir elde etmeyi hedefleyerek arıcılık yapmak istiyorsanız, 2 kovanla başladığınız ilk yılınızda hangi ürünlere odaklanacağınızı da değerlendirmeye başlayın ve sevdiğiniz, floranıza ve ikliminize uygun ürünleri belirleyin. Çevrenizdeki arıcılardan bulunduğunuz bölgenin arıcılıktaki durumuyla ilgili bilgi alın. Çalışacağınız arı ırkını da buna göre seçin.


6. Kendi arılığınızın sorumluluğunu alın. Başkalarından bilgi de alsanız, nihai kararlar size ait olsun ve bu kararların sorumluluğunu alın. Arılığınızda bir şeyler denemek istediğinizde, bunu önce birkaç kovanda deneyerek etkili olup olmadığını kendiniz görün.


7. Cesur olun. Arıcılıkta yeni teknikler, farklı üretim yöntemleri ve farklı uygulamalar denemeye açık ve cesaretli olun. Bu, arıcılığınızı ileriye götürmenin anahtarıdır.






10 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page